Let's face it ...
Throwback naar eind 2022: we besluiten onze zakjes aan te passen. De reden? De witte, steriele zakjes staan ver weg van het zonnige, gedurfde verhaal dat we willen vertellen. Daarnaast speelde je al bijna 'Waar is Wally' als je het woord koffie zocht. En laat ons eerlijk zijn, de gezichten op het etiket waren een beetje de koriander van de verpakking; of je was er voor, of je was er wel héél erg tegen.
Toen begon de zoektocht ...
Van alle opties open, naar monomateriaal
Eerst keken we naar andere manieren van verpakken, als eerste papieren zakjes of composteerbare. De coating van papieren verpakkingen zorgt dat je ze niet kan recycleren bij het papierafval. Dus belanden ze alsnog in de verbrandingsoven. Bij zakjes zonder coating komt de versheid in het gedrang. Koffie vervalt niet echt, maar hoe slechter de verpakking, hoe sneller smaak en geur achteruit gaan.
Hetzelfde met composteerbare verpakkingen. Dit leek even de toekomst, maar ze halen de drempel van onze kwaliteitseisen niet. Daarnaast dachten we out of the box; potten, blikken, tubes ... Daar liepen we al snel tegen een logistieke uitdaging aan. Om al die potten / blikken te vervoeren is meer volume nodig + ze wegen ook meer, waardoor de CO2 uitstoot van het transport exponentieel vermenigvuldigt. Ook geen optie dus.
Dus kwamen we opnieuw bij het plastic zakje. Maar niet zomaar eentje! Veel verpakkingen zijn niet te recyclen omdat ze bestaan uit verschillende materialen. De oplossing daarvoor is monomateriaal. Het woord zegt het zelf: dit bestaat uit één type materiaal. Wat betekent dat het gemakkelijker te recycleren is.
Wettelijk gezien mag een bepaald percentage in een ander materiaal, om te identificeren (lees: onze stickers per koffie). Wij gingen zelfs nog verder en investeerden in een labelprinter op hetzelfde materiaal als onze zakjes - waardoor het recycleerbaar blijft. Toegegeven, dat was spannend. In theorie bestond dit al wel, maar in de praktijk nog niet. We vonden maar één leverancier die zich daaraan wilde wagen ...
Klaar voor 2025
De EU verstrengt in 2025 haar regels, om de juiste recyclage te bevorderen (dus dat is heel positief). Daarom geven we al op onze verpakking aan dat het ventiel best wordt uitgeknipt. Dit ventiel bestaat nog niet in ons materiaal, maar de ontwikkelingen gaan hard dus we vertrouwen erop dat we snel kunnen overschakelen.
We deden testen met het ventiel op een andere, makkelijk te verwijderen plaats - een innovatief idee maar héél onhandig. Dat ventiel is wel nodig, anders kan de koffie niet ontgassen. Aangezien we vers branden én verpakken is dat heel belangrijk.
een zonniger, sterker design
Ray&Jules, dat is plezier, hoop, positivisme en energie. Maar het is ook kwaliteit, respect voor het product en een sterk verhaal. We ontwierpen de verpakking dus letterlijk en figuurlijk een stuk zonniger. Niet alleen de voorkant kreeg een update, ook onze beloften op de achterkant stelden we haarscherp fijn.
We willen met deze zakjes actie uitstralen en onze boodschap krachtig verbeelden: 'we doen het samen, kopje per kopje'. Want in het verleden bewezen we al, met hoe meer we zijn, hoe meer impact we kunnen maken. Natuurlijk vergeten we het menselijke aspect niet: in de hand zit een gezicht verborgen, zie je het?
Ray&Jules zou Ray&Jules niet zijn als we ons digitale oor niet te luisteren legden bij jullie. Jullie waren het er over eens dat onze missie véél opvallender mocht zijn. Ook het logo en de slogan kregen veel te weinig aandacht. We vroegen ook wat jij in één oogopslag op het etiket wil kunnen zien. De naam van de koffie, de intensiteit en de origine kwamen als winnaars uit de bus.
Het zal je misschien ook opvallen dat er geen labels op de etiketten staan, maar wel een QR-code naar het uitgebreide verhaal van iedere koffie. Daar kiezen we heel bewust voor, zoals je kan lezen in Sarahs blogpost.
En wat met hergebruik?!
De nieuwe zakjes zijn steviger dan de vorige versie, zodat ze minder snel kapot gaan en dus opnieuw gebruikt kunnen worden. Je bent dan ook altijd welkom in onze branderij om je zakje(s) te laten bijvullen.
Ook voor mensen die niet in de buurt wonen, dromen we van een soort bijvulpunten, zodat je op een bepaald moment naar een bepaalde plaats je koffie kan laten bijvullen. Is dat iets waar jij bij zou kunnen helpen?