Ons verhaal

Ray & Jules 'the sunny kind of coffee'da's koffie geroosterd op zonne-energie. Onze duurzame koffie is vooral lekker; smaak verzekerd, met eerlijke bonen en een kraakvers verpakte slow roast.

Hoe meer jij ervan geniet, hoe meer impact we samen hebben!

ENERGIEVRETENDE BRANDERS

De technologie voor het batch roosteren werd uitgevonden in 1880 en is sindsdien weinig veranderd. Het is een oud, energie-intensief proces: elk jaar stoten de grote voedselbranders miljoenen ton CO2 uit.

Toen Ray & Jules oprichter Koen met zijn team van ingenieurs geconfronteerd werd met de energievretende batchbranders in een grootschalige branderij, besloot hij daar iets aan te doen.

blijven doorzetten

De ingenieurs stelden een out-of-the-box alternatief voor aan de branderij, maar het idee werd afgedaan als "te innovatief". Koen hield vol; hij bouwde zijn eigen prototype, trok de stoute schoenen aan en lanceerde Ray & Jules om te tonen dat er een betere manier is om zaken te doen.

Meer over de technologie

machine: check! Nu de koffie

In 2017 brachten zussen Lieze en Sarah - onze branders - met de overname van een ambachtelijke branderij tientallen jaren kennis en authentieke recepten binnen. Toen begon het leren en proberen.

We ontdekten dat we tot op het niveau van specialty koffie kunnen branden. De 'zonnebrander' roostert de delicate koffiebonen langzaam op lage temperatuur. Dat gaf Lieze en Sarah de kans om met zorg de beste origines bonen te selecteren en er heerlijke koffie mee te branden.

eerlijk is eerlijk

Helaas leerden we snel dat de koffieboeren het slachtoffer zijn van grote bedrijven. Die hebben het monopolie over de sector. Dat werd voor ons ook een prioriteit.

De eerste stap was de aankoop van Fairtrade koffie. Intussen gaan we verder en zoeken directe relaties met boeren op zodat ze zelf mee kunnen onderhandelen over hun prijs én weten waar hun koffie terecht komt.

Merci koffiefans!

Sinds onze start kenden we al heel wat uitdagingen: de uitbraak van de pandemie, de start van de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis ... Vooral de eerste zorgde ervoor dat we -in lockdown met onze kinderen- heel onze strategie heroverwogen.

Het vergde creativiteit, aanpassingsvermorgen en passie om door te blijven gaan. Maar dankzij een geweldig team en ondertussen 25.000 koffiefans (!) en ambassadeurs, staan we nu hier.

naar koffiefans

Sunshine in je mailbox?

Blijf op de hoogte van nieuwe Sisters’ Surprise koffies of andere acties, koffie tips en nieuws uit onze branderij.