Is bio wel zo logisch?

We krijgen vaak terechte vragen van onze klanten rond de certificering van onze koffies. Dit complexe verhaal vraagt om nuancering en is onmogelijk in een vast kader te gieten. We legden een heel parcours af en nemen jullie hier graag in mee: hoe wij het aanpakken en waar we naartoe willen. Want de weg is lang en we zijn er nog niet (helemaal).

de juiste partner

De aankoop van koffie gebeurt via zogenaamde ‘traders’. Deze bestaan in alle maten en gewichten. Ray&Jules zoekt naar traders/partners die transparant te werk gaan, die weten van welke boeren en/of coöperatie ze koffie kopen en welke prijs de producent daarvoor kreeg. Bij voorkeur vinden we een partner die ons rechtstreeks met de boer(en) in contact brengt zodat we samen over de prijs kunnen praten en ter plaatse gaan om de samenwerking te verdiepen.

Eens gevonden, is het zaak om lekkere koffie te kiezen voor een goede prijs. Dat laatste gaat voor Ray&Jules in 2 richtingen: enerzijds een goede prijs voor de boer waarmee hij een goed leven kan uitbouwen en anderzijds een prijs die wij redelijk vinden voor de kwaliteit van zijn/haar koffie.

Het principe dat we hanteren is eenvoudig: óf we gaan zelf ter plaatse en kennen onze boeren - dan “durven” we zonder certificaten werken. Óf we kunnen (nog) niet controleren, dan dekken we onze basisprincipes af met certificaten.

Ons doel is absoluut de eerste piste; duurzame partnerships uitbouwen met producenten of coöperaties.

Een duurzaam partnership is:

1

een samenwerking met oog op lange termijn; dus niet eenmalig een oogst opkopen, maar elk jaar opnieuw afnemen en ter plaatse gaan,

2

één waarin ook de boer mee onderhandelt over de prijs van het product, hetzij rechtstreeks of via een betrouwbare partner. Rekening houdend met de productiekosten, extra marge voor investeringen in de plantage én wat nodig is om een waardig leven te leiden,

3

ook dezelfde visie delen over ecologie, waarbij we samen zoeken naar manieren om de teelt op een meer regeneratieve/biologische manier aan te pakken. Een verantwoordelijkheid die we met respect voor de boer willen nemen.

Omgekeerd, voor koffies waar we geen zicht hebben op (1) de keten en/of, (2) geen garanties krijgen over wat de boer betaald krijgt en/of, (3) de teelt min of meer met respect voor het ecosysteem gebeurt, daar kiezen we voor de certificering van Fairtrade en Organic (FTO). 

Fairtrade of impact story ?

Waar zit de relevantie?

Voor Ray&Jules is het belangrijk in de keuze voor een koffie dat er een betekenisvolle impact is. Dit kan op verschillende manieren, maar door een relatie met de producent uit te bouwen, er langs te gaan en terug te komen, hou je de vinger aan de pols en voel/zie je waar de relevantie zit.

Bijvoorbeeld door specifiek met vrouwen (Brilliant Ben) of jonge mensen (Sunny Joe) te werken, een project rond kinderarbeid (Spicy Sara) te steunen, de volledige oogst jaarlijks op te kopen (Powerful Peter), een goede prijs te betalen zodat investeringen in de plantage/kwaliteit mogelijk zijn…

Het mandaat om zelf te bepalen

Het Fairtrade label bepaalt in algemenere termen wat er met die fairtrade premie moet gebeuren en dat is niet altijd in lijn met de échte lokale noden. De voorwaarden zijn doorgaans bepaald door de consumerende landen. Door rechtstreeks met producenten te werken, geef je hen ook het respect en aldus het mandaat om zelf te bepalen wat ze met dit geld gaan doen en moeten zij zich daarvoor niet verantwoorden.

waar investeer je in?

Ten slotte is de Fairtrade certificering een serieuze investering, zowel op administratief als financieel vlak. Individuele, kleinschalige boeren kunnen dit niet alleen. Het gaat dan vaak over grote(re) ‘farms’ of boeren die zijn aangesloten bij een coöperatie.

Veel producenten zijn van mening dat de meerwaarde van het label niet opweegt tegenover de inspanningen. Tijd en geld dat hierin wordt gestoken kan, volgens boeren die we al spraken, beter gaan naar de upgrades die zij zelf nodig achten en het verder uitbouwen van directe relaties.

Ook voor de boeren zelf is het fantastisch om te weten aan wie ze verkopen. Via Whatsapp of online meetings houden we ze op de hoogte van hoe hun koffie het hier doet, welk verhaal we vertellen en hoe we die roasten:

"Hallo! Mijn naam is Hidardo Fernandez, ik ben oprichter van Cafesmo. We zijn heel tevreden om met Ray&Jules samen te werken, want ze zijn erg betrouwbaar en het is een innovatief bedrijf.

We hebben een directe relatie en daar bovenop krijgen we een heel eerlijke prijs voor onze koffie. We verkopen aan hen onze BIO koffie van onze kleinschalige boeren hier in Ocotepeque geoogst. We voelen ons erg vereerd om met Ray&Jules te werken."

Bio of meer ?

Verder dan de principes

Centraal bij het BIO of Organic label staan het verbieden van (1) synthetische, chemische meststoffen en pesticiden en (2) GGO (genetisch gemodificeerde organismen). Ray&Jules staat achter de principes omdat deze het ecosysteem het minst verstoren, maar toch kijken we verder.

Van Bio in de praktijk naar agroforestry

In de praktijk produceren veel boeren biologisch, maar hebben ze de middelen niet om het label aan te schaffen. In dat geval vinden we dat het ontbreken van die certifiering er ons niet van moet weerhouden om met hen in zee te gaan.

Daarnaast gelooft Ray&Jules meer in systemen van regeneratieve landbouw of agroforestry praktijken, die zoeken naar een actief herstel van het ecosysteem en het verhogen van de biodiversiteit en gewasdiversificatie (wat opnieuw gunstig is voor de economische kwetsbaarheid van de families).
We onderzoeken ook alternatieve labels; zoals het recent 'Regenerative Organic Certified'.

vanuit het rijke westen ...

Lastig punt hier is, dat wij vanuit het rijke, consumerende deel van de wereld ‘eisen’, verwachten, dat de boeren toewerken naar een organic certificering of iets gelijkaardigs. Zij staan elke dag met hun voeten in de aarde; wie zijn wij om dit soort condities op te leggen?

Het moet voor de boeren duidelijk zijn dat ze kunnen winnen aan dit soort transities én ze moeten begeleid worden door experten, zodat ze bijvoorbeeld niet de helft van hun oogst verliezen na een grote aanpassing.

Kortom...

Elke Ray&Jules koffie is zorgvuldig geselecteerd op basis van kwaliteit en in functie van het smakenportfolio dat we jou willen aanbieden. We streven ernaar altijd bewust en doordacht te handelen en dit is een continue en uitdagend proces. In plaats van blindelings te vertrouwen op certificaten, geloven we dat het echte verschil wordt gemaakt door nauw samen te werken met lokale boeren. Een samenwerking waarin alles mét hen wordt beslist, in plaats van voor hen.

Dit uitgangspunt zorgt ervoor dat elke Ray & Jules koffie een unieke impact en eigen bijzonderheden heeft. Zodat jij er met trots én een gerust hart van kan genieten.

Sunshine in je mailbox?

Blijf op de hoogte van nieuwe Sisters’ Surprise koffies of andere acties, koffie tips en nieuws uit onze branderij.