De technologie

Ray & Jules brengt de kracht van climate tech naar de voedingssector met de eerste industriële koffieroaster op zonne-energie. Zo binden we de strijd aan tegen miljoenen CO2 die wereldwijd worden uitgestoten door grote voedselbranders op fossiele brandstoffen.

Van batch naar continu

Traditioneel gebeurt koffie roosteren nog vaak op gas, om snel hoge temperaturen te bereiken. Toen Koen en zijn team ingenieurs bekeken hoe ze deze 'batchbranders' konden optimaliseren, kwamen ze met een out-of-the-box alternatief: een hyperefficiënte continue roaster, aangedreven door hernieuwbare energie. De bonen glijden op een band door kleine kamers met hete lucht die meerdere keren circuleert. 2,5 tot 3 keer minder energie, 100% smaak.

Koffie of cacao branden met de huidige batch-technologie is als rijden met een Karl Benz driewieler op de snelweg vandaag de dag.

Koen Bosmans, CEO Ray & Jules

Delen is vermenigvuldigen

Elektrisch roosteren verkleint dus de klimaatimpact van koffie. We hopen dat onze koffieroaster aanzet tot positieve verandering: door deze technologie te delen, vermenigvuldigen we de impact.

Beyers Koffie sprong als eerste op de kar en heeft een volledig elektrische koffiebranderij op industriële schaal mét Ray & Jules technologie besteld. Lees het artikel op VRTnws.

Wie wordt de volgende?!

Collega's van CEE

Onze collega's van CEE zijn de ingenieurs die de technologie bouwen. CEE heeft als missie om 'climate positive industries' te creëren. Samen proberen we de opwarming van de aarde te beperken door de CO2 uitstoot te verminderen en onze planeet beter achter te laten dan we hem gevonden hebben.

Naar de website van CEE

Ray & Jules als voorbeeld

Toen Koen in 2014 zijn innovatieve ideeën wilde delen, stootte hij op ongeloof. Hij zette door, bouwde zijn eigen prototype en lanceerde zonder enige ervaring of kennis een koffiebranderij. Nu, 10 jaar later, is Ray & Jules hét voorbeeld dat er een betere, meer duurzame manier is om zaken te doen.

Lees ons verhaal

kantelpunt?

Ondertussen zien we de toenemende gevolgen van de opwarming van de aarde en dat maakt ons ongeduldig. Gelukkig breidde ons cleantech zusterbedrijf CEE de roostermogelijkheden en partnerschappen uit met cacao en mout. En beginnen we tractie te zien bij sterke wereldwijde spelers op het gebied van voeding, waar onze technologie de grootste directe impact zal hebben bij het verwijderen van CO2 aan de bron.

En dit is natuurlijk de reden waarom we Ray & Jules zijn begonnen!

Sunshine in je mailbox?

Blijf op de hoogte van nieuwe Sisters’ Surprise koffies of andere acties, koffie tips en nieuws uit onze branderij.